Onze meest actuele medische onderwerpen

Alle onderwerpen
  • Alle onderwerpen
  • Buik
  • Groei & puberteit
  • Hoofd
  • Lichaam algemeen
  • Luchtwegen

Gele baby

7 vragen, antwoorden en tips over een gele baby! 1. Wat is geel zien bij baby’s? Veel baby’s zien geel na de geboorte. Dit noemen we ook wel ‘geelzucht’. Je ziet dit vooral aan de huid en de ogen van je baby (Figuur 1). Geelzien is het best te herkennen bij daglicht en als je…

Lees meer about Gele baby

Astma

Astma bij kinderen, ben jij ook zo benieuwd hoe dat klinkt? Luister nu hoe onze kinderlongarts Dr. Bart van Ewijk dit geluid kan nadoen. In deze podcast van Kind bij de Dokter gaan Gerdine Kamp (kinderarts) en Lotte Heijerman (kinderarts in opleiding) in gesprek met Olivier en zijn moeder.

Lees meer about Astma

Chronische buikpijn

Chronische buikpijn is buikpijn die langer dan 2 maanden bestaat, die je altijd voelt of die vaak terugkomt, iedere week wel een keer of soms vaker. Vaak vind de dokter geen afwijkingen, maar toch heb je wel echt buikpijn. Benieuwd hoe dit zit? Lees dan verder

Lees meer about Chronische buikpijn

Vroege puberteit

Vroege puberteit komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Djaylinn’s verhaal begon op 7-jarige leeftijd, toen haar puberteit begon. Ze merkte veranderingen in haar stemming, zoals sneller boos en verdrietig worden. In onze informatieve folder en podcast delen we inzichten over puberteit. Lees en luister om meer te weten te komen over de start van de puberteit, symptomen en behandelingen. Dr. Zwaveling bespreekt ook behandelingsopties en hun voor- en nadelen.

Lees meer about Vroege puberteit

Chronische darmontsteking (IBD)

Heb je gehoord over de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa? Dit zijn twee soorten langdurige darmontstekingen. Als je deze ziekten hebt, kun je last hebben van klachten zoals buikpijn, gewichtsverlies, minder groeien, diarree en meer. Wil je weten hoe dokters weten of jij dit hebt en wat je eraan kunt doen? Blijf lezen of luister de podcast voor antwoorden!

Lees meer about Chronische darmontsteking (IBD)

Lange lengte bij kinderen

Wij Nederlanders behoren tot de langste mensen op aarde. Maar wanneer ga je hiermee naar de huisarts of kinderarts? Milou is 194cm en heeft op de basisschool een lastige tijd gehad. Ze heeft besloten om iets positiefs uit haar lengte te halen en wie weet zien wij haar binnenkort bij de olympische spelen.

Lees meer about Lange lengte bij kinderen

Nog niet of niet meer ongesteld

Niet meer of nog niet ongesteld tijdens de puberteit wordt door artsen amenorroe genoemd. We weten dat dit bij 7 op de 1000 meisjes voorkomt en veel vragen oproept, bijvoorbeeld: wat is er met mij aan de hand en kan ik wel kinderen krijgen? Dr. Roos vertelt ons alles over de hormoonklok en wanneer je naar de dokter moet.

Lees meer about Nog niet of niet meer ongesteld

Koorts bij kinderen

Koorts bij jonge kinderen komt vaak voor. Onder de leeftijd van 5 jaar kan 8x per jaar koorts normaal zijn. Het afweersysteem is dan nog in training, dit kun je vergelijken met het leren van een spelletje. Op welke signalen moet je precies letten als je kind koorts heeft en wanneer laat je je kind thuis uitzieken?

Lees meer about Koorts bij kinderen

Koortsstuip

Stuip, stuipen bij kinderen dan denkt eigenlijk iedereen aan epilepsie. Meestal gaat het hier juist om een onschuldige koortsstuip! Gerdine Kamp (kinderarts) vertelt dat het meemaken van een koortsstuip een heftige gebeurtenis is en ook dat een onschuldige koortsstuip niet schadelijk is.

Lees meer about Koortsstuip

ADHD

Als je het hebt over ADHD, zeggen veel mensen ‘alle dagen heel druk’, klopt dit eigenlijk wel? Rob Roderiques Pereira kinderarts en expert legt uit dat dit niet altijd zo is en afhankelijk is van meerdere factoren. Je kunt je hersenen vergelijken met een zeef: soms werkt de zeef niet goed en dan komen alle prikkels binnen.

Lees meer about ADHD

SOLK/ALK: Onbegrepen pijn

Bij een kwart van de tieners met langdurige pijnklachten, hoofdpijn, buikpijn of moeheid heeft de dokter geen oorzaak gevonden. SOLK staat voor Somatisch, Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Matthijs vertelt: ‘De oorzaak van mijn klachten, bleek een nare gebeurtenis te zijn’.

Lees meer about SOLK/ALK: Onbegrepen pijn

Coeliakie bij kinderen!

Coeliakie ook wel bekend als glutenintolerantie. Sep is zeven jaar en heeft coeliakie. In deze podcasts vertelt hij samen met zijn moeder Sandra hoe zij erachter kwamen dat hij coeliakie heeft. Wat heeft dat voor impact op het gezin? En hoe gaat Sep daarmee om op school of als hij bij vriendjes eet?

Lees meer about Coeliakie bij kinderen!