Over Kind bij de Dokter

Op het platform Kind bij de Dokter zijn folders en podcasts te vinden over de gezondheid van kinderen. Deze informatie is samengesteld door medische experts, in samenwerking met kinderen, ouders en patiëntenverenigingen. Volgens een vast stramien: 7 vragen, 7 antwoorden en 7 tips geven Gerdine Kamp (kinderarts) en Lotte Heijerman (arts) uitleg.
Hun passie is om herkenbare en betrouwbare medische informatie toegankelijk te maken, ook via sociale media.

Voor persoonlijke medische vragen, raadpleeg altijd je eigen arts.

Onze geschiedenis

Gerdine Kamp (kinderarts):

"Mijn moeder is 30 jaar geleden overleden aan kanker. Goede informatie had voor haar, maar zeker ook voor ons zoveel verschil kunnen maken. Dit is mij altijd bijgebleven."

Lotte Heijerman (arts):

"Een naaste kwam enige tijd geleden met het nieuws dat hij mogelijk slechtziend zou worden. Hij kon zich de rest van het gesprek met de arts niet meer herinneren. Met goede informatie was er veel minder onrust geweest: het bleek achteraf namelijk mee te vallen."

Zij weten uit persoonlijke ervaringen hoe belangrijk uitleg en goede informatie is. In de spreekkamer vinden belangrijke gesprekken plaats. We weten dat veel niet blijft hangen. Er worden vaak lastige termen gebruikt, er is veel informatie en door emoties is het moeilijk om alles in één keer goed te onthouden. Daardoor blijf je met vragen zitten, en ga je op internet en sociale media op zoek naar antwoorden. Maar daar mist vaak de betrouwbare toetsing van de informatie door dokters.

Toen Lotte en Gerdine samen op de groeipoli van een moeder hoorden dat ze via een podcast erachter was gekomen dat haar kind door een kinderarts gezien moest worden, werd hun plan geboren. Een nieuwe, moderne vorm van patiëntinformatie. Zo ontstond het idee voor de podcast 3x7 Bij de dokter.

Podcast als patiëntinformatie

Er wordt een vast stramien gehanteerd: 7 vragen, 7 antwoorden en 7 tips over een veel voorkomende aandoening, met als gasten een kind, een ouder en vaak een extra medisch deskundige. In de podcast worden zowel de medisch betrouwbare informatie van de dokter als de ervaringen van de patiënt verteld. De afwisseling van medische informatie en de ervaringen van patiënten maken het tot een levendig en leerzaam verhaal. De podcasts zijn gemakkelijk te vinden via SoundCloud, Spotify, Apple Podcast en Medicast.

Kind bij de Dokter

De podcasts worden zo enthousiast ontvangen en beluisterd, dat het idee ontstond om een landelijk platform te ontwikkelen en de Stichting 3x7 Bij de dokter op te richten. De afspraken over de onderlinge samenwerking zijn op papier gezet. Met unanieme steun van de vakgroep kindergeneeskunde Tergooi MC is de stichting in november 2021 officieel opgericht. Om een breder publiek te bereiken en gemakkelijker vindbaar te zijn, werkt de stichting onder de naam Kind bij de Dokter.

d166bc24-9d37-40ac-9a5f-f122be1b0e11

Onze missie

Toegankelijkheid, betrouwbaarheid en informatief zijn onze belangrijkste uitgangspunten. Het platform Kind bij de Dokter wil de patiëntinformatie over gezondheidsklachten, aandoeningen, ziekte of behandeling in de kindergeneeskunde verder verbeteren. We doen dat door het ontwikkelen van een eigentijdse en toegankelijke vorm van patiëntinformatie, met deskundige, medisch betrouwbare uitleg door de dokter én ervaringen van kinderen en ouders. Als aanvulling op het gesprek met de dokter, of juist als voorbereiding daarop. 

6c51ec12-7363-434b-ba71-f816b60125d1

Onze ambitie

Het is onze ambitie om op langere termijn een substantiële stap te zetten in de verdere verbetering van de patiëntinformatie over veel voorkomende onderwerpen binnen de kindergeneeskunde door middel van eigentijdse en toegankelijke podcasts, filmpjes, folders en andere communicatiemiddelen.

Onze organisatie

Bestuur

Het bestuur van de Stichting 3x7 Bij de dokter bestaat uit Gerdine Kamp ( Voorzitter) Lotte Heijerman (Vice Voorzitter), Sebastian Dingemans (Secretaris) en George Kosterink (Penningmeester). De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden.

Vaste team

Ons vaste team bestaat verder uit Anne Hoffman (vrijwilligerscoördinator), en Esther Kootstra. 

Gerdine

Kamp - Voorzitter

Gerdine Kamp is kinderarts in het Tergooi MC. Zij is de initiatiefnemer en voorzitter van de stichting ‘3x7 Bij de dokter’ en het onlineplatform ‘Kind bij de Dokter’.

Goede informatie kan het verschil maken

Lotte

Heijerman - Vice Voorzitter

Lotte Heijerman is kinderarts in opleiding in het Amsterdam UMC. Zij is de initiatiefnemer en penningmeester van de stichting ‘3x7 Bij de dokter’ en het online platform ‘Kind bij de Dokter’.

Het verhaal en de ervaring van ouders en kinderen is wat mij inspireert en energie geeft

Sebastian

Dingemans - Secretaris

Sebastian Dingemans is als communicatieadviseur en secretaris betrokken bij de stichting ‘3x7 Bij de dokter’ en het online platform ‘Kind bij de Dokter’.

Vanuit mijn ervaring als communicatieadviseur, reflecteer ik op alle ontwikkelingen. Een goede basis is essentieel.

Anne

Hoffman 

Anne is werkzaam als arts bij de kindergeneeskunde. Als redactiemanager en vrijwilligerscoördinator overziet zij het proces van idee tot folder en podcast en stuurt alle vrijwilligers aan.

Esther

Kootstra - Operationeel manager

Esther is werkzaam als arts kindergeneeskunde in Groningen en sinds 2024 werkzaam als vrijwilliger bij Kind bij de Dokter. Zij is als operationeel manager en podcast coördinator. Hierdoor is ze verantwoordelijk voor o.a. onze podcasts en houdt ze het overzicht over onze verschillende projecten!

Raad van advies

Derk Ruules

Edward Huddleston Slater

Auteurs Team

Ons auteurs team bestaat uit studenten, artsen en onderzoekers. Zij werken allemaal vrijwillig aan de folders.

Social Media

Maak kennis met (v.l.r) Demi, Fleur en Emma van het social media team. Samen zorgen zij ervoor dat medische informatie op een toegankelijke en visuele manier gepresenteerd wordt. Door hun verschillende contacten en samenwerkingen zorgen zij voor de leukste tips, adviezen, ervaringen, weetjes (en meer) van verschillende disciplines uit de praktijk.

  • Demi de Jong - Masterstudent Geneeskunde (Amsterdam) en Health Care Management (Rotterdam)
  • Fleur Hartogh - Student Gezondheid & Leven (Amsterdam)
  • Emma Tilro - Master Student Health Care Management (Rotterdam) en Verpleegkundige (Amsterdam)

Luchtwegen

Maak kennis met Rosalie, Gwen, Charelity en Julia van het team luchtwegen. Samen maken zij de nieuwe folders over 'luchtwegaandoeningen bij kinderen'.

  • Rosalie Linssen - Kinderarts in opleiding, gepromoveerd op het onderwerp 'RS bronchiolitis bij kinderen'.
  • Charelity Gallant - Arts Jeugdgezondheidszorg (Amsterdam)
  • Gwen Feld - Arts Kindergeneeskunde (Zaandam)
  • Julia Groenveld - Arts Chirurgie (Amsterdam).

 

Neonatologie

Maag-darm-lever (MDL)

Dit zijn (v.l.r) Marleen, Loïs en Eva! Samen verzamelen zij de juiste kinderartsen bij elkaar om zo betrouwbare folders te schrijven over 'maag-darm-lever aandoeningen bij kinderen'.

  • Marleen Groenveld - Arts kindergeneeskunde (Utrecht)
  • Eva Vermeer - Arts-onderzoeker kinder-MDL (Amsterdam)
  • Loïs Nelissen - Master Student Geneeskunde (Amsterdam

 

Neonatologie

Maak kennis met (v.l.r.) Jessica, Romy en Lorijn! Zij maken folders over algemene onderwerpen binnen de kindergeneeskunde en specifiek over de neurologie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn en epilepsie. Dit team is verspreidt door Nederland. Zij werken samen met verschillende specialisten om zo betrouwbare folders te schrijven.

  • Romy Ottens - Arts kindergeneeskunde (Nijmegen)
  • Jessica Woolderink - Arts Kindergeneeskunde (Groningen)
  • Lorijn de Kraker - Master Student Geneeskunde (Amsterdam)

Vormgeving

Benieuwd wie er achter het design van alle folders, nieuwsbrief en de website zitten? Maak kennis met Julia, Arnd-Jan en Debby! Julia is druk bezig om alle folders en de website van een nieuwe lay-out te voorzien. Daarnaast zorgen Julia en Debby gezamenlijk voor de halfjaarlijkse nieuwsbrief. Arnd-jan is onze steun en toeverlaat ten aanzien van onze website design!

  • Julia Groenveld - Arts Assistent Chirurgie (Amsterdam)
  • Arnd-Jan Blok - Ondernemer, Grafisch ontwerper & Webdesigner (Apeldoorn)