Over Kind bij de Dokter

Op het platform Kind bij de Dokter zijn folders en podcasts te vinden over de gezondheid van kinderen. Deze informatie is samengesteld door medische experts, in samenwerking met kinderen, ouders en patiëntenverenigingen. Volgens een vast stramien: 7 vragen, 7 antwoorden en 7 tips geven Gerdine Kamp (kinderarts) en Lotte Heijerman (arts) uitleg.
Hun passie is om herkenbare en betrouwbare medische informatie toegankelijk te maken, ook via sociale media.

Voor persoonlijke medische vragen, raadpleeg altijd je eigen arts.

Onze geschiedenis

Gerdine Kamp (kinderarts):

"Mijn moeder is 30 jaar geleden overleden aan kanker. Goede informatie had voor haar, maar zeker ook voor ons zoveel verschil kunnen maken. Dit is mij altijd bijgebleven."

Lotte Heijerman (arts):

"Een naaste kwam enige tijd geleden met het nieuws dat hij mogelijk slechtziend zou worden. Hij kon zich de rest van het gesprek met de arts niet meer herinneren. Met goede informatie was er veel minder onrust geweest: het bleek achteraf namelijk mee te vallen."

Zij weten uit persoonlijke ervaringen hoe belangrijk uitleg en goede informatie is. In de spreekkamer vinden belangrijke gesprekken plaats. We weten dat veel niet blijft hangen. Er worden vaak lastige termen gebruikt, er is veel informatie en door emoties is het moeilijk om alles in één keer goed te onthouden. Daardoor blijf je met vragen zitten, en ga je op internet en sociale media op zoek naar antwoorden. Maar daar mist vaak de betrouwbare toetsing van de informatie door dokters.

Toen Lotte en Gerdine samen op de groeipoli van een moeder hoorden dat ze via een podcast erachter was gekomen dat haar kind door een kinderarts gezien moest worden, werd hun plan geboren. Een nieuwe, moderne vorm van patiëntinformatie. Zo ontstond het idee voor de podcast 3x7 Bij de dokter.

Podcast als patiëntinformatie

Er wordt een vast stramien gehanteerd: 7 vragen, 7 antwoorden en 7 tips over een veel voorkomende aandoening, met als gasten een kind, een ouder en vaak een extra medisch deskundige. In de podcast worden zowel de medisch betrouwbare informatie van de dokter als de ervaringen van de patiënt verteld. De afwisseling van medische informatie en de ervaringen van patiënten maken het tot een levendig en leerzaam verhaal. De podcasts zijn gemakkelijk te vinden via SoundCloud, Spotify, Apple Podcast en Medicast.

Kind bij de Dokter

De podcasts worden zo enthousiast ontvangen en beluisterd, dat het idee ontstond om een landelijk platform te ontwikkelen en de Stichting 3x7 Bij de dokter op te richten. De afspraken over de onderlinge samenwerking zijn op papier gezet. Met unanieme steun van de vakgroep kindergeneeskunde Tergooi MC is de stichting in november 2021 officieel opgericht. Om een breder publiek te bereiken en gemakkelijker vindbaar te zijn, werkt de stichting onder de naam Kind bij de Dokter.

d166bc24-9d37-40ac-9a5f-f122be1b0e11

Onze missie

Toegankelijkheid, betrouwbaarheid en informatief zijn onze belangrijkste uitgangspunten. Het platform Kind bij de Dokter wil de patiëntinformatie over gezondheidsklachten, aandoeningen, ziekte of behandeling in de kindergeneeskunde verder verbeteren. We doen dat door het ontwikkelen van een eigentijdse en toegankelijke vorm van patiëntinformatie, met deskundige, medisch betrouwbare uitleg door de dokter én ervaringen van kinderen en ouders. Als aanvulling op het gesprek met de dokter, of juist als voorbereiding daarop. 

6c51ec12-7363-434b-ba71-f816b60125d1

Onze ambitie

Het is onze ambitie om op langere termijn een substantiële stap te zetten in de verdere verbetering van de patiëntinformatie over veel voorkomende onderwerpen binnen de kindergeneeskunde door middel van eigentijdse en toegankelijke podcasts, filmpjes, folders en andere communicatiemiddelen.

Onze organisatie

Het bestuur van de Stichting 3x7 Bij de dokter bestaat uit Gerdine Kamp (kinderarts in Tergooi als voorzitter) Lotte Heijerman (arts kindergeneeskunde als penningmeester) en Sebastian Dingemans (communicatieadviseur als secretaris). De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden.

Ons team bestaat verder uit Anne Hoffman (vrijwilligerscoördinator), Joris Kreugel (radioverslaggever en podcastmaker), George Kosterink (belastingsadviseur) en Debby Zuijderwijk.

Gerdine-Kamp

Gerdine Kamp

Gerdine Kamp is kinderarts in het Tergooi MC. Zij is de initiatiefnemer en voorzitter van de stichting ‘3x7 Bij de dokter’ en het onlineplatform ‘Kind bij de Dokter’. ‘Goede informatie kan het verschil maken

Lotte-Heijerman

Lotte Heijerman

Lotte Heijerman is kinderarts in opleiding in het Amsterdam UMC. Zij is de initiatiefnemer en penningmeester van de stichting ‘3x7 Bij de dokter’ en het online platform ‘Kind bij de Dokter’. ‘Het verhaal en de ervaring van ouders en kinderen is wat mij inspireert en energie geeft

Sebastian-Dingemans

Sebastian Dingemans

Sebastian Dingemans is als communicatieadviseur en secretaris betrokken bij de stichting ‘3x7 Bij de dokter’ en het online platform ‘Kind bij de Dokter’. ‘Vanuit mijn ervaring als communicatieadviseur, reflecteer ik op alle ontwikkelingen. Een goede basis is essentieel.

Anne-Hoffman

Anne Hoffman

Anne Hoffman is als arts verantwoordelijk voor het vrijwilligersteam van 'Kind bij de Dokter'. 'Mijn interesses voor de kindergeneeskunde, het management en de organisatie komen hier perfect bij elkaar. Ontzettend leuk om bij zo’n jonge en veelbelovende stichting betrokken te zijn.'

Joris-Kreugel

Joris Kreugel

Joris Kreugel podcast maker, tv- en radioverslaggever, is nauw betrokken bij het opnemen en editen van de podcasts. ‘Ik luister vanuit mijn professie naar de podcast, met mijn achtergrond hoor ik wat niet verloren mag gaan. Wat een unieke podcast!

George Kosterink 099

George Kosterink

George is een zelfstandig gevestigd belastingadviseur en is nauw betrokken bij alle fiscale, juridische en financiële vraagstukken binnen de organisatie van Kind bij de Dokter. “Als vader en professional vind ik het belangrijk dat informatie toegankelijk is, in heldere taal verwoord en geschikt is voor een breed publiek. Ik draag hier graag aan bij met mijn kennis en ervaring op fiscaal, juridisch en financieel gebied.Debby

Debby Zuijderwijk