Interview-door-Kind-Ziekenhuis_logo

Interview door Kind & Ziekenhuis

Podcast 3×7 bij de dokter: patiëntinformatie anno nu voor kinderen en ouders

Met 3×7 bij de dokter bedachten kinderarts Gerdine Kamp en arts-assistent Lotte Heijerman een nieuwe, moderne vorm van patiëntinformatie. Geen folder of webtekst, maar een podcast met deskundige uitleg door de dokter én ervaringen van kinderen en ouders. Alsof je erbij zit in de spreekkamer. “We willen dokter en patiënt nog dichter bij elkaar brengen.”

Kind & Zorg – 11 juni 2021- door Pieter Hoogesteijn

Vere is 11 jaar en heeft ADHD. “Mensen zeggen vaak: o, maar ik vind jou helemaal niet druk”, vertelt ze in de podcast 3×7 bij de dokter. “Ja, dat denken veel mensen”, reageert Gerdine Kamp. “Maar bij veel kinderen zit de drukte vooral in hun hoofd. Ze kunnen zich moeilijk concentreren op 1 ding.” Vere vergelijkt haar ADHD met een zeef die niet goed werkt. “De zeef moet alle niet-belangrijke dingen tegenhouden, maar bij mij komen ze er soms toch doorheen en dan ben ik afgeleid.”

Zo nemen Gerdine Kamp en arts-assistent Lotte Heijerman in 20 minuten de aandoening ADHD door. Te gast in de opnamestudio zijn Vere, haar moeder en gespecialiseerd kinderarts Rob Pereira. Aan de orde komt onder meer wat ADHD precies is, wat je eraan kunt doen en hoe je leven eruit ziet als je het hebt. De afwisseling van medische informatie en de ervaringen van Vere maken het tot een levendig en leerzaam geheel. Zo vertelt Gerdine Kamp dat ADHD vooral lastig is voor scholieren, omdat die stil moeten zitten en leren. Vere weet dat inmiddels: later wil ze misschien ook werken in het restaurant van haar vader, zegt ze. Lekker afwisselend werk dat nooit saai is.

Patiëntinformatie anno 2021

“Het is patiëntinformatie die past in 2021”, zegt Lotte Heijerman. Samen met Gerdine, haar collega in ziekenhuis Tergooi, maakte ze eerder dit jaar twee podcasts, over coeliakie en SOLK (onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten). Ze hanteren een vast stramien: 7 vragen, 7 antwoorden en 7 tips over een veelvoorkomende aandoening, met als gasten een kind, een ouder en eventueel een extra medisch deskundige. De podcasts zijn gemakkelijk te vinden via social media als instagram en linkedin: zoek 3×7 bij de dokter op soundcloud of spotify en je bent er zo.

Het lijkt een schot in de roos, merken Gerdine en Lotte aan de reacties: Lotte: “Dat kinderen en ouders ook aan het woord komen werkt goed. Hun verhalen zijn herkenbaar, daar kunnen mensen zich mee identificeren. Er bestaan wel veel podcasts met medische informatie, maar daarin ontbreken de stem en ervaring van degene om wie het gaat. Je hebt ook veel podcasts waarin patiënten hun verhaal vertellen, maar daarin mis ik dan weer de medische deskundigheid. In onze podcasts heb je zowel de betrouwbare informatie van de dokter als de ervaringen van de patiënt.”


Kinderarts Gerdine Kamp en arts-assistent Lotte Heijerman tijdens een opname van de podcast 3×7 bij de dokter.

Gesprekken in de spreekkamer

De beide dokters maken de podcasts op jeugdjournaal-niveau: daar kunnen zowel kinderen als ouders mee uit de voeten. Ze zijn apetrots dat hun idee zo aanslaat. Gerdine: “Ik heb altijd al iets met patiëntinformatie willen doen. Goede uitleg aan patiënten is zo enorm belangrijk. In mijn spreekkamer vinden altijd heel mooie gesprekken plaats met kinderen en ouders. Maar daarbuiten hebben mensen iets nodig om op terug te vallen. De ziekenhuizen bieden folders aan, maar is dat genoeg? Komt onze boodschap daarmee wel over? Dat toetsen we eigenlijk nooit.”

Lotte: “Je weet gewoon dat heel veel niet blijft hangen van wat de dokter in de spreekkamer zegt. Daardoor blijven mensen blijven met vragen zitten, en gaan op internet en social media op zoek naar antwoorden. Daar missen ze vaak de betrouwbare toetsing van de informatie door dokters. Dan heb ik liever dat ze naar 3×7 bij de dokter gaan en zich door ons en onze gasten laten informeren. Als aanvulling op het gesprek met de dokter, of juist als voorbereiding daarop.”

Laatste inzichten

Het maken van een podcast is veel werk, maar Gerdine en Lotte doen het graag. Als eerste stap maakt vooral Gerdine de eerst opzet voor een informatieve tekst, een folder, over de aandoening volgens het 3×7-stramien. Daarbij put ze uit haar eigen 30-jarige ervaring als kinderarts. Voor de meest actuele inzichten legt ze contact met haar collega’s, medisch deskundigen en de betreffende patiëntorganisaties. Vervolgens schrijft Lotte grotendeels het script en vinden de opnames plaats. Na eindredactie en montage publiceren de artsen de nieuwe aflevering op soundcloud en spotify en gebruiken ze de socials om het bekend te maken. Op de website is de tekst na te lezen als folder met weer een link naar de podcast.

De vele positieve reacties, zowel van collega-artsen als van ouders, kinderen en patiëntorganisaties, geven de twee artsen vleugels. Met ondersteuning van de vakgroep kindergeneeskunde van Tergooi zullen er de komende maanden in ieder geval nog 9 podcasts volgen, over aandoeningen in de algemene praktijk die veel vragen oproepen bij ouders en kinderen. Gerdine en Lotte realiseren zich dat hun idee zich in principe leent voor alle aandoeningen. En aangezien ADHD in Drachten niet iets heel anders is dan in Hilversum, zou hun initiatief zomaar zou kunnen uitgroeien tot een landelijk succes.

Vol met ideeën

Gerdine: “We zitten vol met ideeën. Zo wil ik ook heel graag wetenschappelijk onderzoek doen naar de effectiviteit van de informatie. Maar we zien wel waar we uitkomen. Voorlopig leren we van elke podcast nog ontzettend veel, dus we gaan eerst gewoon lekker door.”

Lotte: “We denken dat we iets maken dat goed werkt, dat geeft heel veel energie. Maar voorop staat dat we op een anno 2021 toegankelijke manier betrouwbare informatie van de dokter willen aanbieden buiten de spreekkamer. Als we daar heel veel kinderen en ouders mee helpen, is dat natuurlijk prachtig. Daar doen we het voor.”

Bezoek de website van Kind & Ziekenhuis

Klik hier om naar https://kindenziekenhuis.nl/ te gaan…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor de nieuwste podcasts, onderwerpen, nieuwsitems en blogs.

Onze meest actuele medische onderwerpen

Alle onderwerpen
 • Alle onderwerpen
 • A
 • B
 • C
 • D
 • G
 • H
 • I
 • K
 • L
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • V

Hoofdpijn

Ieder kind heeft wel eens hoofdpijn. Wil jij weten welke soorten hoofdpijn er zijn en hoe je de alarmsignalen kunt herkennen? Lees deze folder of luister onze podcast waarin kinderneuroloog Nienke Scheurer deze en nog veel meer interessante vragen over hoofdpijn beantwoordt. Daarnaast geeft Sebastiaan (11 jaar) die zelf migraine heeft, ontzettend goede tips!

Informatie about Hoofdpijn

Buikgriep en het Rota-vaccin

Buikgriep bij kinderen, het komt veel voor. Vaak ontstaat dit door het rotavirus. In deze folder en podcast geven we informatie over buikgriep, hoe je uitdroging bij je kind kunt herkennen en over het rota-vaccin

Informatie about Buikgriep en het Rota-vaccin

Gele baby

Een groot deel van de baby’s ziet na de geboorte geel, dit heeft verschillende oorzaken en is gelukkig onschuldig. In deze folder lees je er meer over. Luister ook onze podcast waarin Benthe, de moeder van Zed en kinderarts-neonatoloog Annemieke Kunst meer vertellen!

Informatie about Gele baby

Astma

Astma bij kinderen, ben jij ook zo benieuwd hoe dat klinkt? Luister nu hoe onze kinderlongarts Dr. Bart van Ewijk dit geluid kan nadoen. In deze podcast van Kind bij de Dokter gaan Gerdine Kamp (kinderarts) en Lotte Heijerman (kinderarts in opleiding) in gesprek met Olivier en zijn moeder.

Informatie about Astma