Interview-door-Kind-Ziekenhuis_logo

Samenwerking Stichting Kind en Ziekenhuis

In 2023 werkt Kind bij de Dokter samen met Stichting Kind en Ziekenhuis.

Stichting Kind en Ziekenhuis bevordert al meer dan 45 jaar kind- en gezinsgerichte medische zorg vanuit het perspectief van kind en gezin in het ziekenhuis, thuis of elders. Stichting Kind en Ziekenhuis wil dat alle kinderen die tijdelijk of langdurig ziek zijn, een aandoening hebben of een beperking hebben, optimale kind- en gezinsgerichte zorg krijgen.

fbeelding met dank aan Pieter Hoogesteijn, communicatiemanager Stichting Kind en Ziekenhuis.
Afbeelding met dank aan Pieter Hoogesteijn, communicatiemanager Stichting Kind en Ziekenhuis.

Optimale zorg betekent onder andere dat kinderen zich gezien, gehoord en veilig voelen. Het betekent ook dat kinderen zelf de regie over hun leven blijven voeren. Zowel voor als tijdens en na het zorgproces. Kinderen moeten zoveel mogelijk blijven meedoen en zich zoveel mogelijk lichamelijk, mentaal en sociaal blijven ontwikkelen. 

Vanuit ervaringsdekundigheid stimuleert en bevordert Stichting Kind en Ziekenhuis de kind- en gezinsgerichte zorg, onder meer door onderzoek en het ontwikkelen van tools, handreikingen en andere praktische producten. Verder geeft Stichting Kind en Ziekenhuis voorlichting en fungeert zij als helpdesk en sparringpartner.  

Bij optimale zorg hoort ook dat kinderen en ouders gelijkwaardig partner zijn in het zorgproces. Voorwaarde daarvoor is dat zij kunnen beschikken over toegankelijke en begrijpelijke informatie over hun aandoening en hun behandeling, afgestemd op het niveau van het kind. Met onze podcasts en folders over veel voorkomende kindergeneeskundige onderwerpen zullen wij hieraan bijdragen.

Check de websites www.kindenziekenhuis.nl en www.kindenzorg.nl en houdt onze Instagram in de gaten voor meer informatie over deze samenwerking!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor de nieuwste podcasts, onderwerpen, nieuwsitems en blogs.

Onze meest actuele medische onderwerpen

Alle onderwerpen
  • Alle onderwerpen
  • Buik
  • Groei & puberteit
  • Hoofd
  • Lichaam algemeen

Vroege puberteit

Vroege puberteit bij kinderen komt bij meisjes vaker voor dan bij jongens. Djaylinn was 7 jaar toen bij haar de puberteit begon. Zij merkte dat ze sneller boos was en verdrietig werd. In deze folder en podcast leer je alles over de puberteit. Wanneer begint de puberteit en wat zijn de symptomen. Ook vertelt Dr. Zwaveling over de behandeling en de voor- en nadelen daarvan.

Informatie

Chronische darmontsteking (IBD)

De ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa zijn twee verschillende vormen van chronische darmontsteking. In het Engels heet dit ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD). Jospehine vertelt samen met haar moeder in onze podcast over het leven met IBD: wat is moeilijk, wat lukt wel goed en waar moet je rekening mee houden? Aangevuld door kinderarts MDL Dr. Tim de Meij kom je alles te weten over de klachten, onderzoek en behandeling bij IBD. In de informatie op de website en in onze folder kun je meer lezen!

Informatie

Lange lengte bij kinderen

Wij Nederlanders behoren tot de langste mensen op aarde. Maar wanneer ga je hiermee naar de huisarts of kinderarts? Milou is 194cm en heeft op de basisschool een lastige tijd gehad. Ze heeft besloten om iets positiefs uit haar lengte te halen en wie weet zien wij haar binnenkort bij de olympische spelen.

Informatie

Nog niet of niet meer ongesteld

Niet meer of nog niet ongesteld tijdens de puberteit wordt door artsen amenorroe genoemd. We weten dat dit bij 7 op de 1000 meisjes voorkomt en veel vragen oproept, bijvoorbeeld: wat is er met mij aan de hand en kan ik wel kinderen krijgen? Dr. Roos vertelt ons alles over de hormoonklok en wanneer je naar de dokter moet.

Informatie